ارزشها و جذابیتهای کتابداری 2
کتاب، کتابخانه ، کتابداری و کتابدار:
قرنهاست که واژه هایی چون کتاب، کتابخانه، کتابداری و کتابدار به منزله مفاهیمی بنیانی و اثر گذار در فرهنگ و تمدن بشری شناخته می شود.در هر جامعه ای ، هنگامی که از این مفاهیم سخن به میان می آید، به طور ناخودآگاه ارزش و سودمندی آنها نیز به ذهن می آید.به همین لحاظ، یک اشتراک مفهومی در همه فرهنگها در باب چنین مفاهیمی وجود دارد که ارزشمند است. باید توجه کرد که هریک از این سه واژه در مفهوم بسیط خودو در ارتباط با جامعه و نیازهای آن مورد توجه است و نبایست آنها را مفاهیمی محدود و بسته در نظر گرفت.
با توجه به تحولاتی که در محملهای اطلاعاتی پدید آمده است می توان "کتاب" را به هرنوع منبع اطلاعاتی که مورد نیاز افراد جامعه است، "کتابخانه" را به هرمکان و جایگاهی که فعالیتهای مرتبط با برطرف ساختن نیازهای اطلاعاتی جامعه در آن صورت می گیرد و"کتابداری" را هم به هر فعالیت حرفه ای و سازمان یافته برای ارائه خدمات اطلاعاتی به جامعه اطلاق کرد. "کتابدار نیز فردی است که دارای دانش تخصصی ، بینش کافی و مهارت لازم برای کار در کتابخانه، خدمت به جامعه و برطرف کردن نیازهای اطلاعاتی است.
تاثیر تحولات عصر جدید بر حوزه کتاب، کتابخانه و کتابداری:
حرفه کتابداری و اطلاع رسانی یکی از حرفه هایی است که بیشترین بهره گیری را از فناوریهای نوین برده و بیشترین تاثیرات را از آن پذیرفته است. هر آنچه که به منزله ابعاد تاثیر فناوریهای نوین بر حرفه ها مطرح می شود در مورد این حرفه نیز صدق می کند و کتابداران احساس می کنند که کارشان ارزشمند تر و جذاب تر شده است. در عین حال باید توجه داشت که گسترش فناوریهای نوین و نفوذ آنها در زندگی می تواند موجب کاهش فرصتها وتمایل افراد به مطالعه کتاب شود. اگرچه این امر به ظاهرممکن است واقعیت تلخی را بنمایاند اما بیشتر اندیشمندان بر این باورند که ارزش کتاب بالاتر از آنست که رسانه های تجاری بتوانند جای آن را بگیرند. گروچو مارکس کمدین مشهور آمریکایی، نکته جالب و طنز گونه ای را در مقایسه میان تلویزیون و کتاب بیان می کند و می گوید: " تلویزیون را بسیار آموزنده می دانم زیرا به محض آنکه کسی تلویزیون را روشن کند، من به کتابخانه می روم و کتاب می خوانم".
از جمله تحولات عصر جدید بر این حوزه عبارتند از:
1- ابزارهای کار و فعالیتهای کتابداران متحول شده و آنها از جدیدترین نمونه ها و تولیدات فناوری برای آسان سازی ، سرعت دادن و اثر بخش کردن کار خود استفاده می کنند.این ابزارها بر جذابیت کار کتابداران افزوده است.
2- با نفوذ انواع فناوریهای نوین ، رشته کتابداری و اطلاع رسانی اکنون رشته ای کاملا تخصصی و دارای کارکردهای خاص خود است.در مقایسه با گذشته تخصص های متنوع تری در محیط کتابخانه به وجود آمده و هر کتابدار به انجام کاری تخصصی در بخش مربوط به خود مشغول است که سایر کتابداران ممکن است فاقد مهارتهای لازم برای انجام آن باشند.
3- به مدد فناوریهای نوین ارتباطی، کتابداران توانسته اند تعامل خود را با یکدیگر در سطح ملی و بین المللی توسعه داده و سرعت بخشند.اکنون بسیاری از کتابداران عضو یک یا چند گروه بحث الکترونیکی هستند ، وبلاگ دارند و یا با ویلاگها همکاری می کنند، برای خود و یا کتابخانه خود سایت طراحی کرده اند و در مجموع ابزارهای متنوع و کارآمدی برای ارتباط باهم و با جامعه ای که به آن خدمت می کنند در اختیار گرفته اند.
- ۹۲/۱۰/۱۴
درورد بر شما کتابدار
لطفا از این دست مطالب سریالی و تخصیصی کتابداری زیاد بگذارید.
ممنووووووووون.